Kampen om den svenska skogsråvaran är hård mellan pappersindustrin och sågverken. Från de stora avverkningsytorna går tunga biltransporter med tall- eller granstammar praktiskt taget dygnet runt till högteknologiska produktionsanläggningar. Detta kan sägas vara ett av växtrikets bidrag till det svenska välståndet.
Ved är alltså den dominerande råvaran i papper att skriva eller trycka på, att användas i en allt ymnigare flora av förpackningar eller för hygienändamål. Av veden görs pappersmassa på mekanisk eller kemisk väg. I det senare fallet handlar det om sulfat eller sulfit, metoder som sprider en mindre trevlig odör över trakten i närheten av fabriken. Var och en som passerat Skutskär med tåg eller bil vet vad som avses.
Ytterligare kunskap om hur papper kommer till serveras på ovanstående, något ålderdomliga skolplansch från Leipziger Schulbilderverlag. Den är en gåva från skolstyrelsen i Nyköping år 1976 och har sannolikt studerats av några generationer elever i staden. Om de tagit med kunskaperna ut i livet är väl inte alldeles säkert. Papper är en så naturlig del i vår vardag att de flesta aldrig tänker på hur beroende vi är av att växtriket fungerar på det här området.
Talet om ”det papperslösa samhället” klingar numera allt svagare.
↧
Tema Växtriket: "PAPPER FÖR ALLEHANDA ÄNDAMÅL"
↧