Den här skeden ser verkligen gammal ut. Den är av brons och har eventuellt spår av förgyllning på skedbladet. Den kommer från 1920-talets grävningar antingen på Nyköpingshus eller Västra Kvarngatan.
Sådana här skedar - oftast av silver - kallas supskedar och användes först av högreståndspersoner. De kopierades av allmogen men gjordes då av trä, men hade samma form som silverskedarna. Vem har använt just denna sked? Ingen vet.
Riktigt gammalt är också det mynt jag fann i mitt potatisland. Plötsligt stöter potatishackan emot ett metallföremål. Vid närmare granskning och rengöring visade det sig vara ett mynt. På ena sidan syns två ”dalpilar” och årtalet 1778 samt 1 ÖR S.M. På andra sidan ett krönt G III samt tre kronor. Det var alltså ett kopparmynt från Gustaf III:s tid som jag hittade.
Hur har detta mynt hamnat i mitt potatisland? Givetvis far tankarna iväg. Vem har förlorat detta mynt? Var det en fattig bonde för vilken myntet hade stort värde, eller en rikeman som det inte hade särskilt stor betydelse för. Det får jag tyvärr aldrig veta.
När jag tittar på myntet minns jag i alla fall att potatisskörden blev stor.
↧
Tema Riktigt gammalt: "En sked och ett mynt"
↧