Kalas betyder för mig saftkalas, kalasbyxor, regniga födelsedagskalas med massor av mygg. Kalas ynkligt och småttigt, nej ett riktigt gille skall det vara. Inte äldre tiders skrågillen där var det nog festligt ibland, men för det mesta begravde man en medlem och konserverade den kvarlämnade änkan.
Det där med att konservera änkan har inget med våra konserveringsmetoder att göra. Konservera änkan betydde att hitta en ny äkta man åt henne, han skulle vara verksam inom skrået. Nej, ett riktigt gille skall innehålla massor med mat, dryck, sång och dans, det är det som skall ersätta det uddlösa kalaset.
I Skåne har man rätt uppfattning om vad ett gille skall innehålla. Ålagillet på hösten är med sina sju olika anrättningar av ål är ett gille med klass. Gåsagillet vid Mårten är inte heller att förakta. Matglada skåningar påstår att gåsen har felaktig storlek. ”Det är för mycket för en och för lite för två personer”. Men svartsoppa, gås och äppelkaka räcker i alla fall som lite grund.
Ett gille som inte får glömmas bort är julagillet. Nackdelen med dessa gillen är att man blir fruktansvärt mätt och av någon underlig anledning blir man så trött i huvudet dagen efter.
Det där sista leder tankarna till kronkåsan på kortet. Drack man ur denna i ett drag blev man nog bland annat trött i huvudet. Nu var det inte så att en man tömde stånkan. Alla manliga gäster drack välkomstskålen ur denna stånka.
Kronkåsorna kommer mestadels från Finland men även från norra Sverige. De finska kåsorna kunde man sticka in huvudet genom kronan, på de svenska var detta inte möjligt. Jag skulle tro att man spillde på sig när man drack ur en svensk stånka. Kåsan på bilden kan vara så gammal som från 1500-talet.
Sju sorters anrättningar på ål är det möjligt, ja här kommer en uppräkning: ålsoppa, salt ål, inkokt ål, stekt ål, rökt ål, halmad ål och luad ål.
Skåne är ett härligt land
Skåningar är folk som kan
Äta mycket mat och god mat
Och mat i rättan tid
↧
Kalas: Ni menar väl riktiga gillen?
↧