Rubriken ”Kulan i luften” var åtminstone på 1950-talet ett pålitligt vårtecken i de svenska landsortstidningarna. Efter en lång och ibland snörik vinter var det dags för årets första fotbollsmatcher på blöta sandplaner (gräset fick inte beträdas förrän det torkat upp). Några inomhushallar för denna sport fanns inte och konstgräset var inte påtänkt som underlag. Ej heller förekom det att lagen for utrikes för att tjuvstarta säsongen.
”Kulan” var då ett ytterhölje av läder i vilket det låg en gummiblåsa som skulle pumpas upp genom en ”metallnippel”. Därefter vidtog snörningen med en läderrem och en speciell snörnål. Härav följer att bollen stundom kunde tappa litet av luften eller rent av få punktering. Och läderremmen avsatte inte sällan ett styggt märke i pannan på de spelare som vågade nicka en blöt boll.
Även om de sörmländska fotbollslagen inte gjort några större avtryck i den svenska fotbollshistoriens övre skikt, så har det sparkats och sprungits på åtskilliga platser runt om i länet. Världens populäraste sport utövas här med nästan samma entusiasm som i Argentina, Italien eller Turkiet. Därför tycker jag att en fotboll bör finnas i samlingarna på Raspen. Men det brådskar om man vill ha en boll av 50-talsmodell. Kanske har någon som läser detta en dylik liggande nere i källaren – och kan berätta sin historia om den.
↧
Tema Efterlyses!: "Fotboll av läder"
↧