Slarv, slarvigt inte är det ord som är inspirerande. Valet av slarv som tema var inte slarvigt, det var utstuderat. En slarver som jag kände mig träffad. Men det kan finnas andra betydelser av ordet som om de inte är bättre är de i alla fall av en annan betydelse.
Man får inte göra slarvsylta av någon levande person för det skulle betyda att mörda denna person. Om jag klär mig bohemiskt eller bara lite udda så är det alltid någon som påstår att jag klätt mig slarvigt. Att jag skulle klä mig bohemiskt är mig lika främmande som att jag inte skulle slarva.
Vi återvänder till slarvsyltan. Ibland kallas kalvsylta för slarvsylta den görs ofta slamsor som man rensat bort från finare köttstycken. Det behöver inte ens vara kalvkött, det kan vara fläsksvål eller fläsklägg. Här betyder slarv inte att man på något sätt fuska till det. Det betyder helt enkelt slamsor.
I vissa dialekter heter slamsor, slarvor, så även i vissa tyska dialekter. Slarvsyltan finns i hela Europa norr om alperna. Underligt för man säger ju att kulturen har vandrat norrut från södra Europa och ändå är det bara här uppe som slarvsyltan finns. Jag såg ett recept på fransk slarvsylta där kött och fläsk skulle koka till en grötig massa och nästan allt vatten skulle ha kokat bort. När jag läste det började jag att undra hur i all världen kunde det franska köket vara så berömt.
Nej, framför ett gammalt svenskt recept från tiden 1600-1700talet där lyser kulturen igenom. Förutom kött, fläsk, vatten och kryddor skulle det också vara russin, konjak, saffran och paprikapulver i denna sylta. Mängden konjak låter lite överdriven ½ liter till två kilo kött, russin skulle vara ett halvt kilo. Men som Kajsa Varg sa ”Man tager om man så haver”.
Undras vilken typ av slarvsylta som gjordes i aladåbformen på bilden. Formen är tillverkad av aluminium och finns i samlingen Eskilstunahemmet.
↧
Tema Slarv: "Det här får jag inte slarva bort"
↧