En praktpendyl att ha på väggen! Jag såg den ligga där i Raspenmagasinet och visste direkt att detta skulle bli mitt fria val.
Det är ett gustavianskt stockholmsarbete signerat Beurling. Han hette Per Henric och var urmakare verksam i huvudstaden 1783 -1806. Han arbetade tillsammans med sin bror, bildhuggaren Johan Magnus Beurling (1750 -1803). Väggpendylen är tillverkad någon gång mellan åren 1780 -1803.
Det man slås av, därför att det är synligt – i motsats till det förnämliga precisionsurverket – är det skulpterade fodralet med sin utsmyckning bestående av lagerblad, fjädrar och rosetter, enligt tidens mode. Den bildhuggaren – troligen brodern Johan Magnus – visste hur ett huggjärn skulle hanteras! Men ytterligare en yrkesman, en förgyllaremästare, måste ha tagit sig an denna praktpjäs. Anonym på inregistreringen men kanske finns hans namn i arkiven?
Om detta med signering av klockor skriver Märta Holkers i sin bok ”De svenska antikviteternas historia” (2007) så här: ”När fackmän talar om klockor handlar det i första hand om urmakeri och urmakaren bakom verket. Från 1700-talets mitt fanns en rad skickliga urmakare i Stockholm. De signerade sina arbeten, men de eleganta fodralen är nästan alltid osignerade. Därför är alla deras skapare – möbelsnickare, träsnidare, målare och förgyllare – som regel okända för eftervärlden”.
Vägguret har ursprungligen tillhört godset Hedensö som ligger i Näshulta socken, Södermanland. Direktören för Ostindiska kompaniet, And. Arfwedson förvärvade detta stora gods, med anor från medeltiden, år 1783 från ätten Kurck och lät uppföra en ny huvudbyggnad (1806-08). Kanske såg han till att för inredningen av sitt nya ”chateau”, beställa tillverkning av denna praktpjäs hos den välrenommerade urmakaren Per Henric Beurling? Länsmuseet inköpte väggpendylen år 1998 på Nordén auktioner för medel ur Martin Nilssons fond.
Pendylen placerade Länsmuseet i Empirerummet på Gamla residenset där den utgjorde ett blickfång och en inredningsdetalj som besökarna nogsamt noterade.
↧
Fritt val: "En fantastisk pjäs"
↧