“SLM 28892 - Känga,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/309374.
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/309374.
Bilden visar en herrkänga som kallas Slamkrypare. Kängan är av filtat bomullstyg och fodrad med vit fuskpäls. Det finns ett blixtlås ovanpå kängan och den har en kraftig gummisula. Kängan är tillverkad av Tretorn och den ska enligt beskrivningen vara ortopedisk. Detta par kommer från gården Kinger utanför Strängnäs och har tillhört Hilmer Thörnblom under 1960-talet. Denna typ av kängor användes framför allt under 1950-60 talen.
Om jag frågar unga människor i dag vad de förknippar med ordet slamkrypare tänker de kanske på en fisk men troligen på att en fråga kan har fler än ett svar. Jag tror inte benämningen av kängan lever kvar, kängorna har ersatts av andra typer och material.
Vi som växte upp med frågesportprogrammet Kvitt eller dubbelt, som sändes i televisionen mellan 1957-1981 med några uppehåll och namnändringar, känner väl igen kängan som fick namnet Slamkrypare. Anledningen var att en av deltagarna, den då 15 åriga Ulf Hannerz som tävlade i ämnet akvariefiskar, bar dessa kängor. Kängan var mycket vanlig på den tiden och det nya var att den hade blixtlås på ovandelen. Att benämningen just blev slamkrypare berodde på att Hannerz i efterhand fick rätt på sitt svar rörande ögonlock på fiskar. Hans svar Hundfisk, i stället för det förväntade Slamkrypare, underkändes ursprungligen men godkändes senare efter en tittarstorm. Uttrycket kom sedan att stå för både en dubbeltydig fråga och den här typen av känga.
Fisken, som är ursprunget till ordet slamkrypare, är ett släkte av fiskar i ordningen abborrartade fiskar. Den lever framför allt i Afrikas och Asiens mangroveskogar. Den kan vara uppe på land men andas inte luft utan har med sig vatten i en behållare i gälarna.