Quantcast
Channel: Seniorbloggen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Arkeologi

$
0
0
Björn Pettersson i Sörmlands museums föremålsmagasin

 

Imponerande är ordet efter att ha fått se en del av de tiotusentals arkeologiska föremål som finns samlade hos Sörmlands museum. Visserligen handlar det mycket om skärvor och delar av föremål men också gamla ”antikviteter” från över 1000 år tillbaka. De äldsta föremålen, barkflöten och bitar av stenkrus, som kom fram vid utgrävningarna av kvarteret Åkroken kring årsskiftet 2013-2014 dateras till tidigt 1100-tal, berättade arkeologen Björn Pettersson för Seniorbloggarna vid en av fredagsträffarna. Fynden innebär att Nyköpings bebyggelse är betydligt äldre än vad man tidigare har trott.

 

– Det här var spännande fynd och något oväntat efter de sensationella fynden år 2010 av gamla båthus som vi har daterat till mitten av 1150-talet. Nyköpings kustnära läge och Nyköpingsån var väl självklara platser för båtar av alla storlekar och något av en dåtida handelsplats.

 

Fynden som gjordes av det som man först trodde var hus men visade sig troligen vara båthus gjordes vid den stora arkeologiska utgrävningen som pågick i hela 7 månader. Den sades vara en av de största i sitt slag som skett mitt i den centrala staden. Vilket arbete att bara att ta hand om och katalogisera det grävande arkeologer samvetsgrant skrapat fram i lager efter lager. Till detta kommer också sådant som allmänheten funnit och kanske främst då från jordbrukare som stötta på föremål vid plöjning och grävning.

 

Men varför samla på så många skärvor eller bitar? Räcker det inte att dokumentera och spara några? Frågan går vidare till Björn:

­- Oftast så är stadsundersökningar små till ytan, men ibland när det handlar om stora undersökningar som till exempel Nyköpingshus 1921-22 eller Kvarteret Åkroken i Nyköping 2010-11 som täckte ca 2000 m2, så kan det bli mycket stora material. Det är just de stora arkeologiska materialen med föremål, ben och ritningar av hus och gator som kan berätta om livet i staden eller i borgen på medeltiden där det inte finns bevarade texter, kartor eller avbildningar.

 

Vid analyser så jämför man fyndtyper och fyndmängder med de miljöer och tidsperioder där de hittades. De material som det finns mycket av kallas massmaterial. Det är just keramik och djurben från hushållsavfall och hantverksavfall från smide (slagg) eller kammakeri (älg- eller hjorthorn), säger Björn.

 

Mer intressant information från Björn Pettersson (Arkeologisk förundersökning. Åkroken och Slottsgatan) hittar du på www.sormlandsmuseum.se/PageFiles/20382/2014_07.pdf .

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!