http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/310230.
När jag strosade mellan gångarna i Sörmlands museums fantastiska föremålsarkiv för att hitta något att knyta an till veckans rubrik för bloggen – Nyår – fick jag syn på ett föremål högt uppe på en hylla. Där stod en vacker, stilren mässingsljusstake och intill en kartong med texten Nyköpings mässingsljusstake 1. Kunde den möjligen associeras till nyår? En ljusstake passar väl in i alla sammanhang och eftersom den väckte mitt intresse så okej.
Att den inte var från den tiden då Nyköpings Mässingsfabrik var i full gång under 1600-talet stod klart ganska snart när jag samtidigt såg en bild på vår framstående silversmed och formgivare Anna-Stina Åberg. Kunde det möjligen vara en kopia av en gammal ljusstake från gamla tider?
Jag bestämde mig för att ta reda på sanningen. Vad var lättare än att ta kontakt med upphovskvinnan själv? Det blev ett trevligt samtal med Anna-Stina som berättade att idén till att designa ljusstaken fick hon vid ett besök på föremålsarkivet och fick se en av de gamla mässingsstakarna.
– Jag tyckte om objektet och jag och min partner Stig Fallberg beslutade, efter att ha undersökt om det fanns något gjuteri som var intresserad av att tillverka och ta fram gjutformar för ljusstaken, att kosta på att lansera densamma 1996 som en uppskattad gåva eller souvenir från Nyköping.
– När jag funderat färdigt på formgivningen skapade jag en mera stilren ljusstake med rund fot och en gängad överdel avslutad med en ljuspipa utan manschett. Den har blivit mycket omtyckt och bland annat delas den ut av Nyköpings kommun till brudpar från Nyköpings kommun som vigs borgerligt. Ljusstaken saluförs också hos Hellmanska gården, säger Anna-Stina Åberg. Den aktuella ljusstaken är förpackad i mörkblå kartong med guldfärgad text.
Första mässingsbruket
Nyköping har genom århundradena varit en industristad med omfattande verksamhet. Till denna hör bland annat våra mässings- och järnbruk. Redan år 1610 fick vallonen Willem Giliusson de Besche privilegierna att driva mässings- och järnbruk. Privilegier att driva mässingsbruk i Nyköping gavs år 1646 till holländarna Velam Momma och Matthias Römer. Kopparen till bruket kom från Falu koppargruva. Vid den stora stadsbranden 1665 blev även mässingsbruket offer för lågorna men byggdes upp igen 1678 sedan privilegiet blivit förnyat. År 1821 omvandlades mässingsbruket till järnbruk. En del tillverkning av mässingssaker fortsatte man med ytterligare ett antal år.
Mer om Nyköpings Mässingsbruk finns att läsa i museets Sörmländska handlingar 37 med Sven Edblad som författare.