Den här hösten har varit mycket angenäm i väderhänseende. Mycket sol, lite vind och få regndagar och frostnätter. Helt enkelt en perfekt årstid bl a för oss golfare. Visserligen lär det inte finnas dåligt väder för en friluftsentusiast – endast olämplig klädsel – men det finns ju gränser. Nu för tiden gillar jag även hösten. I synnerhet när det inte regnar och blåser.
Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader. Normalt kommer hösten till vår del av landet i slutet av september, till Skåne kring den 12 oktober. Ett par andra väderbegrepp som används under tidig höst är brittsommar och indiansommar. Här finns dock inte några knivskarpa definitioner. (Läs mer på www.smhi.se).
Brittsommar brukar infalla under perioden 4 – 10 oktober dvs kring Birgittadagen den 7 oktober. I min minnesbank finns t ex en fantastisk brittsommardag en vecka in i oktober 1978. Jag befann mig i Visby. Vindstilla, hög klar luft och nästan 20 grader varmt. En minnesvärd dag då det inte var svårt att dröja kvar utomhus och låta sammanträdesrummet vänta på oss lätt euforiska styrelseledamöter.
Från ungdomen har jag mindre positiva minnen av höst. Sommarens fria tillvaro försvann och ersattes av kravbundet skolarbete. En årlig drastisk omställning, som varje år innebar en tid av mental obalans. Vad jag vill minnas uppfattade jag den här tiden av året som en utförsbacke och kunde inte ens uppskatta naturens skiftningar och färgprakt.
I veckan noterade jag att vår fastighetsförvaltare var ute och röjde löv på gården. Det gick mycket smidigt att blåsa ihop de torra löven i högar och därefter suga upp högarna direkt till släpkärran. Ett under av maskinell effektivitet om jag jämför med mitt höstliga lövröjande på villatomten för över 50 år sedan. Då var det manuellt arbete med räfsa och skottkärra som gällde. Räfspinnarna var i stål eller plast. Räfsor med träpinnar användes dock vid höskörden. Det har jag också, om än begränsad, erfarenhet av.
Bildens räfsa finns det inte så mycket information om. Den är märkt A G A D. Detta föremål finns inte i museets magasin utan är tillgängligt för alla. Räfsan finns i utställningen Fursten i Kungstornet på Nyköpings hus.