På norra halvklotet infaller hösten under september, oktober och november. Ur ett astronomiskt perspektiv börjar hösten med höstdagjämning och slutar vid vintersolståndet. Meteorologiskt brukar man säga att hösten infaller efter första augusti när temperaturen är fallande och ligger under tio grader, fem dygn i sträck. Temperaturen sjunker på grund av att solens instrålning minskar när den står lägre på himlen. Temperaturskillnaderna mellan norr och söder påverkar vädret och kalluften breder ut sig söderut. Att detta inte sker direkt efter midsommar beror på den ackumulerade värmeenergin på jorden som gör att temperaturen hålls uppe ytterligare en tid. En del år kommer varmluften tillbaka en period i mitten av hösten – så kallad brittsommar efter den heliga Birgitta.
Ordet höst betyder skörd och har kopplingar till orden hösta och inhösta – alltså samla in. Hösten är också den tid då växtligheten förbereder sig för vinter. Vi kan bland annat se detta tydligt på våra lövträd. Klorofyllen – det gröna färgämnet – försvinner. De gula och röda färgerna på löven kommer fram.
Den gula färgen finns redan i löven och kommer från karotenoider. Den röda färgen kommer från flavonoler och produceras i växten på hösten. Antocyaniner (en grupp av flavonoider) är ett rött ( i vissa fall blått) färgämne som bildas i bladen, men de finns även hos blåklint, rosor, blåbär och i vindruvors skal. Det är bland annat dessa ämnen som ger rödvinet dess röda färg. De är en typ av antioxidanter, som har effekt på människokroppens antioxidativa försvar.
Aspen är en intressant växt som kan få både gula och röda löv på hösten. Vädret påverkar nyanserna. Vid regniga och milda höstar får Aspen gulare löv och vid torra och kalla höstar blir de rödare. Många forskare har funderat över anledningen till att löven på en del träd blir röda på hösten och senare studier har indikerat att den röda färgen kan vara en varningssignal till skadeinsekter.
Höstfärgerna har dessutom i alla tider inspirerat konstnärer inom både musik, måleri och andra konstformer. Av bilden ovan förstår man varför. Bilden finns i museets omfattande bildarkiv.