I byggnaden på bilden, med vackra pyramidekar utanför torgfasaden, hade jag min arbetsplats 1973-2012. Huset uppfördes år 1806 på ”stadens förnämsta tomt” vid Stora torget av landshövding Fabian Ulfsparre af Broxvik. Bygget var storvulet och dyrbart och landshövding Ulfsparre fick därför överlåta huset till Kronan år 1815. Skrytbygget i sengustaviansk nyklassicism var överdimensionerat för länsstyrelsens dåvarande behov. Det kom under 1800-talet under några år att inrymma stadens första folkskola och senare hyrde bl a länets Brandstodsbolag in sig
Här är inte platsen för fullständig historieskrivning. Vill dock nämna några anmärkningsvärda händelser från 1900-talet. Byggnaden klassades år 1935 som byggnadsminne. Detta hindrade dock inte att representationsdelen under 70-talet styckades upp i kontorsmoduler. ”Kulturmord” ansåg en del medan andra tryckte på ”kostnadseffektiv lokalanvändning”.
Kontoriseringen var en konsekvens av att landshövding Mats Lemne vid tillträdet 1970 inte ville bo i Residenset. Han lyckades förmå regeringen att inköpa en villa på Stackebacken 48 som tjänstebostad. Denna konstruktion var unik – alla andra landshövdingar var (och är) skyldiga att bo i de slott och residens som staten tillhandahåller. Denna Nyköpingsbrovinkel avslutades år 2012 då landshövding Bo Könbergs förordnande upphörde.
En annan förändring ägde rum 1996-1997. Husets förvaltare - Statens fastighetsverk – slog då på stort. Kontorsmodulerna revs och den forna representationsdelen återställdes. För oss anställda var det mycket positivt att de vackra lokalerna kom till användning även i vardagen. Ofta kände jag mig privilegierad att få arbeta i denna anrika kulturmiljö.
Statens fastighetsverk har sedan september 2014 regeringens uppdrag att inrätta en tjänstebostad i residenset. Nuvarande landshövding Liselott Hagberg har sedan tillträdet 2012 varit befriad från bostadstvånget, då villan på Stackebacken bedömdes olämplig som fortsatt tjänstebostad. Men nästa år är det dags för henne att flytta in i en nybyggd lägenhet i residenset. I nämnda regeringsuppdrag motiveras lägenhetsbygget så här:
”Ett av huvudskälen till skyldigheten att bo i tjänstebostaden är att säkerställa ett levande residens som en del i ett viktigt kulturarv, tillsammans med att skapa en livaktig mötesplats. En viktig del i förändringen är att landshövdingen kan bo i residenset”. Statens fastighetsverk ska genomföra uppdraget i dialog med hyresgästen Länsstyrelsen. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2016.
En drygt 45-årig parantes i Residensets historia kommer då att sättas.