http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/387669.
Inom två kilometers avstånd från min bostad finns tre torp belägna. Idag sommarstugor men en gång i tiden en mindre gård och bostad för torparfamiljer. Små stugor som kunde hysa många familjemedlemmar som skulle försörja sig på en oftast utflyttad bosättning från en större gård eller by. Ordet torp kan härledas från tyskan och holländskan till just nyodling. Villkoren för torparfamiljen reglerades i torparkontrakt där dagsverksplikt ingick som ersättning för arrendet.
Södermanland har karaktäriserats som grevarnas och baronernas landskap varför förekomsten av torp troligen är så frekvent i landskapet.
Och kärt barn har många namn sägs det vilket illustreras av att ett torp kan beskrivas som dagsverkstorp, kronotorp, båtsmanstorp, kolartorp, skogstorp, soldattorp och ryttartorp utifrån variabler om vilken markägare som upplåtit marken och eller vilka skyldigheter som var förknippade med markupplåtelsen.
Dagsverksskyldigheten avskaffades 1943 då dagsverk förbjöds och torp miste sin betydelse som arrendeform. Men kvar står torpen, små röda hus på landet, många varsamt upprustade till modern standard och bekvämlighet för permanent boende eller fritid.
Om väggar kunde berätta!