Ett mycket aktuellt ämne bestämdes vid vår senaste träff. För ett år sedan skrev jag om Finska fortsättningskriget och Paul Sjöströms samling. I den finns en bild på en luftbevakningslotta. Bildtexten lyder: ”Tornsvalan” Anna Lena Sjöström, född Markusson. Hon var luftbevakningslotta under kriget, de kallades tornsvalor. 1940-talets första hälft.
Bilden är från Finland men runt hela Sveriges kust och gränsland mot Norge och Finland byggdes också luftbevakningen upp. De var våra ögon mot fienden. Det fanns torn, eller höga byggnader som utnyttjades, med ca 5 km mellanrum för att täcka upp luftrummet. Bilden är en sommarbild men vintern kunde vara svår med mycket snö och kallt tio meter upp i luften. När radarn kom fick man en viss avlastning. Men om den slogs ut skulle tornen kunna bemannas och användas som optisk bevakning.
Jag minns en vintervecka på Ånga luftbevakningsstation då vi hade så dåligt väder att inga flygplan var synliga. Vi fick rapportera in motorbuller och bestämma om det var propellerplan eller jetplan. Vi fördrev tiden i baracken med snöskottning och vedhuggning. Så fick vi idén att rensa upp efter krigsåren i baracken, beställde ut målarfärg och snyggade till invändigt. Till vad nytta för nu är den riven. Uniformen är återlämnad och bara en massa roliga minnen finns kvar.