Efter andra världskrigets slut 1945 fortsatte ett så kallat kallt krig fram till 1990 då Berlinmuren föll. Skarpa motsättningar fanns, framför allt mellan USA och Sovjetunionen, utan att ett konventionellt krig bröt ut. Perioden kännetecknades omkring 1950 av terrorbalans och kapprustning. Sverige låg i ett utsatt geografiskt läge och byggde successivt upp ett starkt flygvapen.
För det svenska flygvapnet var det kalla kriget en reell verklighet. I hemlighet bedrevs signalspaning och annan spaning mot andra sidan av Östersjön. Från F11 flögs bland annat en specialanpassad S31Spitfire av piloten Ingemar Wängström långt in över Sovjetiskt område. I en bok om händelsen beskrivs förloppet och hur han blev jagad av Sovjetiskt jaktflyg, men lyckades undkomma.
Spaning bedrevs kontinuerligt mot den östra sidan av Östersjön med bland annat SAAB S18 från F11. I olika berättelser beskrivs att man höll noggrann uppsikt mot flygfält på den östra sidan. Man kunde från hög höjd se dammolnen från de sovjetiska jaktplanen när de startade från flygplatser utan hårdgjorda banor. När detta skedde var det dags att dra sig tillbaka.
Den 13 juni 1952 försvann flygvapnets Tp79 Hugin (DC-3) öster om Gotska Sandön. Planet startade från Bromma och var med 8 mans besättning ute på ett signalspaningsuppdrag för att kartlägga sovjetiskt luftvärn. Klockan 11.23 mottog signalisten på F2 i Hägernäs ett kort meddelande från navigatören och signalisten Gösta Blad från F11. Meddelandet dog snabbt ut och positionen gick inte att fastställa.
Ett stort räddningspådrag sattes igång med bland annat Tp47 Catalinaplan. Några dagar senare blev även ett av Catalinaplanen nedskjutna av sovjetiska jaktplan på internationellt vatten vid Gotska Sandön. Catalinan hade fem mans besättning. Dessbättre kunde samtliga räddas av det västtyska fraktfartyget Munsterland.
Först den 10 juni 2003 hittades DC-3:an av ett privat företag som hade letat i tre år. Planet låg på 125 meters djup, 55 km öster om Fårö på internationellt vatten men i den svenska ekonomiska zonen. Natten mellan 18 och 19 mars 2004 lyftes DC-3:an upp på ubåtsräddningsfartyget HMS Beloss däck.
Vrakdelar och annat material från DC-3.an finns sedan 13 maj 2009 på Flygvapenmuseet i Malmslätt som en påminnelse om den verklighet som rådde under 1950-talet.