Jag har just varit ute i trädgården och planterat en ordentlig rugge med gräslök. Den fick jag nu på förmiddagen av min syster som hade fyra frodiga gräslöksplantor i sin pallkrage i skogen. När man planterat så måste man vattna om det ska ta sig. Och det gjorde jag med en vattenkanna i plast.
De vattenkannor som illustrerar min blogg är av zinkplåt och försedda med utbytbara strilar. De har använts av Sigurd Eriksson i Nyköping och skänkts till museet av Gudrun Anselm.
För övrigt har jag en massa bra arbetsverktyg, en del som jag använder och en del som bara finns här. Ett arbetsbesparande verktyg är den vedklyv som min kusin svetsade ihop åt mig av delar som jag kommit över billigt hos en skrothandlare i Eskilstuna. Den där vedklyven har jag haft sedan 1979 och jag har kluvit många hundratals kubikmeter ved med den. Helt utan underhåll har den fungerat oklanderligt och gör det fortfarande efter 36 års användning. Mina maskiner i snickarverkstaden är också trevliga att ha. Tvärkap, klyvsåg, bandsåg och planhyvel har jag men ingen svarv och ingen svets. Jobb som kräver sådana arbetsverktyg får jag lämna till andra att utföra.
Senaste tillskottet är ”Grålle”, en EU-moppe av flakmodell som jag kom över av en tillfällighet. Den var helt ny när jag köpte den och nu har den gått 36 mil. Dock var min Grålle något ostadig till en början. Ibland startade den och ibland startade den inte. Det gick åt en hel del funderande innan jag kom fram till orsaken. Den fick för mycket bränsle och för lite luft så tändstiftet blev igensotat. Nu när jag vridit luftskruven ¾ varv till vänster och tomgångsskruven ½ varv åt samma håll - nu är han så tjänstvillig. Ja, min flakmoppe är ett utmärkt arbetsverktyg och man kan nästan betrakta honom som en trivsam jobbarkompis.
Arbetsverktyg som jag inte längre har så stor nytta av är min kompletta utrustning för att ta upp is med från sjön. Min mullskopa (för igenläggning av täckdiken) och min stendrög har jag heller ingen nytta av numera och inte heller den fina hästdragna nämndemansdroskan som står i vagnslidret. Men en vacker dag kanske de kommer till användning också.