Finns det ingen hejd på utvecklingen hur vi får till oss nyheter av olika slag? I dag kan vi med ett klick söka efter den senaste nyheten världen över oavsett var vi själva befinner oss. Annat var det i tidens begynnelse när ridande postiljoner och kurirer förmedlade budskap. Dagar, veckor och till och med månader innan det kom fram.
Papperstidningens vara eller inte vara diskuteras på fullt allvar. För dagens uppväxande släkte är nyheter och information via mobil och dator det som överskuggar tidningen. Att den skulle försvinna helt känns overkligt men den som lever får se.
Det är snart 400 år sedan som den första svenska tidningen och den mest kortlivade, Hermes Gothicus, trycktes i ett enda känt exemplar vid ett tryckeri i Strängnäs. Närmare bestämt 1624. Märkligt nog har den kunnat bevaras och finns att skåda på Kungliga Biblioteket i Stockholm. Den var på hela 40 sidor och hade nyheter från hela världen.
”Tidningsdöden” har dragit fram i landet. Nedlagda tidningar eller hopslagning av ett flertal har varit genomgående under många år. I länet finns den äldsta av tidningar som lyckats hålla sig kvar på marknaden – Södermanlands Nyheter – som grundades för över 100 år sedan. Närmare bestämt 1893 när det första numret kom ut den 30 november. Sedan dess har en omfattande utveckling skett. Genom år har utseendet, tidningens storlek, tillgänglighet och innehållsmässigt förändrats radikalt.
För prenumeranterna sker också nyheter för hur tidningen publiceras allt från papperstidning, radio, webbsida och som pdf-prenumeration där man får hela tidningen i digital form. Webbsidan är idag SN:s huvudsakliga kanal för dialog med läsarna. Papperstidningen finns än så länge kvar – inte minst till glädje för oss äldre läsare som gärna vill hålla en ”riktigt” tidning i sin hand att läsa vid frukosten eller när det annars passar. Men vilket man än väljer så finns det viktigaste kvar – nyheter av alla de slag. Både goda och dåliga men oavsett så är nyheterna bara ett måste!
Bland alla tusentals föremål på Sörmlands Museum finns en hel del med anknytning till tryck- och tidningsvärlden. Mest intressant är en handdriven digelpress från tidigt 1900-tal. Den är handmatad och användes främst för mindre tryck som visitkort, reklamblad med mera. Pressen kommer från boktryckare Stig Wärmlings samling.
Apropå SN hittade jag också en gammal tidningshållare från 1950-talet. Det var en blåmålad låda i trä med namnet Södermanlands Nyheter på framsidan. Den var mycket vanlig främst på landsbygden och naturligtvis avsedd för tidningsbuden.