Telefonen på bilden finns i museets samlingar och har sitt telefonnummer kvar: 0155-40056.
Modellen heter Diavox II och Televerkets symbol i relief finns både på framsida, baksida och telefonlur. På undersidan finns ett reglage för ringsignalen. Designen är gjord av Carl-Arne Bregner och Rickard Lindahl.
Hade och har telefonen någon betydelse för nyhetsrapporteringen?
Jag minns mina föräldrars insikt, om man i det lilla lokalsamhället ville veta något, så kollade man med växeltelefonisten. Hon (för det var nästan alltid en hon) satt som spindeln i nätet och kopplade alla samtal manuellt. Hon kunde dessutom höra alla samtal och hade på så sätt full kontroll på allt som hände.
År 1921 bildades Tidningarnas Telegrambyrå AB ( TT ) som en nationell nyhetsbyrå i Sverige. Det var en grupp storstadstidningar som startade verksamheten av rationella skäl – det var bättre att bevaka de nationella nyheterna med en resurs och sedan distribuera informationen till samtliga. Den 1 januari 1922 sändes det första telegrammet genom en telefon ”med extra stor muntratt” och meddelandet togs emot av en stenograf på en tidning. När denne stenograf tagit emot meddelandet ringdes nästa tidning upp och proceduren upprepades tills alla tidningar fått nyheten levererad. Så småningom utvecklades överföringstekniken genom införande av teleprintrar och långt senare datorer.
När Radiotjänst nyårsdagen 1925 startade sina sändningar fick de inte producera egna nyhetssändningar. Tidningarna var rädda för att konkurreras ut av det nya snabba mediet. TT som ägdes av tidningarna fick ansvar för att sammanställa och sända nyheterna i det nya mediet. Den första sändningen från TT skedde den 5 mars 1924. Med tiden uppluckrades TTs nyhetsmonopol och TT-sändningarna i Sveriges Radio upphörde 1995. Däremot finns TT Nyhetsbyrå fortfarande kvar och den fungerar som en stor dagstidning med stora resurser som distribuerar material till sina abonnenter – tidningar och andra medier.
Telefonens betydelse för nyhetsförmedlingen har återkommit i dagens digitaliserade värld genom att man i dag kan få sina nyheter direkt i mobiltelefonen – eventuellt via en tidningsprenumeration eller bara genom att ”kolla på nätet” via alla de kanaler som finns tillgängliga utan kostnad.
För att vara lite filosofisk skulle man kunna säga att telefonens betydelse för nyhetsförmedlingen har återkommit med hjälp av den nya digitala mobiltelefontekniken.