Skollagen reglerar att elever som inte klarar den vanliga skolan, på grund av en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada som medfört en betydande begåvningsnedsättning, har alternativ till vanliga skolan i form av grundsärskola/träningsskola och senare i livet också gymnasiesärskola och särvux. Utbildningen ska bland annat ge kunskaper och värden, bidra till personlig utveckling, social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhället.
För elever i särskolan finns ett flertal pedagogiska hjälpmedel av olika slag. Avancerade elektroniska hjälpmedel, t.ex. datorer, handdatorer och timstockar men också enklare hjälpmedel som bilder, kalendrar och symboler. Syftet med bilder är att eleven ska kunna ta emot och ge information av olika slag men syftar också till att eleven själv ska kunna berätta om saker och känna en trygghet och förståelse och för dem som inte kan läsa och skriva ersätter bilder och symboler ofta skriven text. Ett exempel på ett sådant pedagogiskt kognitivt hjälpmedel är tårtspelet som fotot illustrerar. Det har använts av elever i särskolan på Rosenkällaskolan i Nyköping och kommunicerar med både bilder och symboler. Det består av fyra spel med olika teman, leksaker, skogen, havet och staden som alla presenteras på den runda spelbrickan i spelets mitt. Varje tema har sedan sex tillhörande spelbrickor som har anknytning till temat.
Många elever med kognitiva funktionsnedsättningar har problem med att kommunicera och förstå sin omgivning och då kan ett enkelt tårtspel bli en betydelsefull nyckel till kommunikation och förståelse.
Idag finns mycket kunskap om och erfarenhet av att det går att ersätta eller arbeta upp en nedsatt kognitiv förmåga individuellt och undervisningen ska anpassas efter varje elevs förutsättningar. Den perfekta människan existerar inte även om möjligheten att kunna beställa en deCODEme Gen-.scan nu finns och DNA-kartläggningen har fött drömmen. Däremot finns den perfektibla, utvecklingsbara, människan. Och det är med den kunskapen och på den värdegrunden som Sveriges skollag och läroplaner för samtliga skolformer är utformade.
En bomullstops och några musklick kan ge berättelsen om dig själv, biologi blir identitet. En anpassad pedagogik berättelsen om hur en enskild elev kan finna sin egenart och sitt sätt att kommunicera. Personlig utveckling ger identitet.