Kopplingen hörs direkt. Men ursprungligen användes denna byling av brandväsendet. Just den här är skänkt av A A O Sandberg från Nyköping. Den köptes in till muséet 1916 och ingick in en stor samling. Sandberg var medlem i Frivilliga Brandcorpsen om man ska tolka in att en fana därifrån ingår i samlingen. Ytterligare en fana finns från Nyköpings Bildningsförening, daterad 1854.
Bygelsaxen användes av brandvakten till att hålla fast bråkiga personer. Det sitter en fjädring inne i bygeln. Den sluts runt halsen på den bråkiga och man har koll på personen tills man kan sätta honom i fängsligt förvar. Bygelsaxen kallades också byling. I bakändan på skaftet satt en doppsko, som knackades i gatstenen om man behövde förstärkning. Vi pratar nu 1700-tal och framåt då polisväsendet byggdes upp ur brandvaktens skaror. I vår hembygdsförenings föremålsarkiv finns en bygel i trä utan fjädring och kanske användes den till att hålla fast personer mot en vägg tills förstärkning kom?
Att vara polis/byling nuförtiden är nog ett mycket skiftande arbete. Alltifrån att hjälpa människor i nöd, ta fast fortkörare och busskörare till att vara duktig administratör och dokumentera allt i rapporter. Vårt samhälle består ju nu mer och mer i dokumentation än vanligt arbete. Jag tänker då ännu mer på vad våra sjuksköterskor och läkare sysslar med utöver att undersöka och sköta den sjuke.
I Sandbergs samling ingår allt från husgeråd till verktyg. Bland de föremål jag tycker är mycket intressanta finns mallar för tryckning av tapeter och en kliche för psalmbokstryck. Vackra träklichéer, sånt som inte används i denna värld av dataframställda mönster. Titta gärna in i den skiftande samlingen, A A O Sandberg.