Många skolbarn har nog som första minne ett besök på Nyköpingshus. I min lilla landsortsskola var det en stor dag när vi skulle åka till Nyköping. Jag blev sjuk och kunde inte följa med. P g a det så dröjde det till vuxen ålder innan jag gick dit, trots att jag bodde bara några mil därifrån. Andra må ha ungdomsminnen därifrån med bus på vallarna o s v.
Vad har jag då för minne? Jo en härlig bröllopsfest för vår dotter i Drottningkällaren och det var hon som var kvällens drottning. Dock inte med en så här praktfull krona. Familjen var redan bildad med två underbara döttrar, tre och fem år. Flickorna var brudnäbb och mycket blyga i kyrkan då de skulle gå först upp för kyrkgången med alla släktingar och vänner runt omkring som tittade. Allt gick bra och festen hölls under högtidliga former i Nyköpingshus. T o m kung Birger kom på besök och många tal hölls. Det var en fest att minnas. Till saken hör att det blev två bröllop denna sommar då vår son också gifte sig en månad senare. Vilken sommar och ”så praktiskt att som mor bara behöva köpa en klänning till bröllopen”, eller hur?
Den här brudkronan är från 1693 och är gjord av Henning Petri. Märkt E(=1693) och HP(=Henning Petri). En mycket praktfull krona i förgyllt silver, 25 mm hög, med mycket detaljer. Den har använts på kvinnosidan i flera generationer och gått i arv inom en familj i Björnlunda. Den har också varit församlingskrona i Björnlunda.
Henning Petri var guldsmed i Nyköping och mästare från 1657. Han fick troligen sin utbildning i Tyskland skriver uppslagsboken. Henning Petri hette Petters eller Pettersson tidigare. Han dog 1703 och hans änka hade rätt att fortsätta yrket efter makens död, men finns bara omnämnd till 1705. Henning Petri ansågs som förebild för efterkommande guldsmeder och han var mycket produktiv under sin levnad. Hans silverarbeten var i barockstil av tysk typ med ornament och invecklade allegorin på sina kannor och presenterfat. Allegorin hade ofta en dold innebörd om något svårframställt. Allt enligt uppslagsboken. Jag har försökt med egna efterforskningar i kyrkoböckerna att hitta honom och hans familj, men böckerna finns tyvärr inte för Nyköping så tidigt som 1703.
Som med all forskning är det inte att få fakta utan att hitta det själv som ger den där AHA-upplevelsen eller ”It´s not the having, it´s the getting” som katten Gustaf sa om musfångsten.