På bilden syns en järnsprint eller en järnspik som togs tillvara när man rev ett 1700-talshus vid hamnen i Nyköping. Den har väl troligtvis tillverkats av någon smed i Nyköpings omgivningar.
Hantering av järn och smide har funnits i tusentals år. Nyköpingstrakten är nära kopplad till järnhantering. Det finns många gamla gruvhål och även platser där hyttor (masugnar) var belägna. Bland annat var området vid Tunaberg och Nävekvarn lämpat för järnframställning eftersom där fanns tillgång till de tre grundläggande komponenterna – malm, skog och strömmande fördämningsbart vatten. För att framställa järn ur malmen behövdes kol för att värma och reducera järnoxiden till järn. Kolet framställdes av trä och behövdes i stora mängder. Till hyttorna behövdes dessutom kraft (strömmande vatten ) för att driva blåsbälgarna som blåste luft genom masugnarna. Med hjälp av dessa förutsättningar och stor hantverksskicklighet producerades råjärnet. Det råjärn eller tackjärn som kommer från masugnen behöver sedan bearbetas för att bli smidbart, vilket kallas för färskning.
Vallonerna kom till Sverige i början av 1600-talet och införde det så kallade vallonsmidet – ett sätt att framställa smidbart järn. Tunaberg/Nävekvarn var ett av de områden i Sverige som vallonerna invandrade till. Det järn som framställdes genom vallonsmidet var en produkt som kunde säljas till högt pris på grund av sin höga kvalitét. Vallonbruken fanns på olika ställen i Sverige. Österbybruk är idag, vad jag vet, den enda bevarade vallonsmedjan.
För att tillverka olika föremål, som exempelvis spiken på bilden krävdes ofta ytterligare en smed som kunde forma det smidbara järnet till olika produkter. Det var ibland bysmeden eller gårdssmeden som stod för den slutliga utformningen.
Vi tänker normalt inte på vilken mängd av hantverkskunnande och arbete som krävdes för framställandet av denna till synes enkla spik, som vi ser på bilden. Utan dessa kunniga människors strävsamma arbete och förmåga att utveckla processerna hade vår verklighet idag antagligen sett helt annorlunda ut.