Mellan åren 2006 och 2008 samlade Sörmlands museum in berättelser från människor som flyttat hit. Flyktsituation var orsak till merparten av invandringen och Lena Wernevik såg till att det blev en bok av materialet. Innehållet i boken Berättelser om flykt är också en svensk historia. Boken gavs ut 2012 och i april 2013 hade seniorbloggarna ”Flykt” som tema.
Flyktingströmmen har ökat de senaste åren och ämnet är i högsta grad aktuellt. Det har lett till ökade motsättningar i samhället och invandringen problematiseras i debatter och genom demonstrationer. Under 1 maj utbröt kravaller i Eskilstuna som protest mot en demonstration som ansågs ha rasistiska förtecken. I höstens riksdagsval fick det politiska partiet som vill strypa möjligheterna till flyktinginvandring framgång. Av Sörmlands nio kommuner var det bara två som låg under riksgenomsnittet för detta parti, som på riksnivå distanserade fem av övriga riksdagspartier. För mig var det obegripligt att partiledarna i riksmedias valdebatter så totalt lade locket på för dessa spörsmål. Hur är det med den heliga principen om öppenhet och transparens?
I en ledare i Sörmlands Nyheter den 7 januari i år framfördes enligt min mening förnuftiga åsikter. I slutknorren sägs att vi måste försöka förstå varandras verkligheter och formulera svaren på nya sätt. Jag menar också, istället för att bara lyssna till upprepade mantran utan konkret innehåll, att många av oss behöver ta in mer detaljerad kunskap kring invandrarfrågorna. Bekväm hjälp på traven får man i museets samlingar på nätet. Under valåret i fjol lades texter ut med historiska perspektiv på frågor som var aktuella under valrörelsen. Och man kan läsa utdrag ur den ovan angivna boken om invandrares egna upplevelser om flykt och möte med sitt nya land.