Den infällda bildens gamla brodd klassificeras i samlingarna som skodon. Det är en rejäl historia, en träplatta med järnskålla baktill. Den har upphöjda sidor och är försedd med kraftiga, mer än 10 cm höga järnspetsar. Broddarna bands fast på stövlarna med rep. Dateringen är osäker. Som vi kan se på bilden utför mannen sannolikt någon form av arbete. Troligen håller han på att dra upp någon form av fiskeredskap. En annan möjlighet kan vara att han släpar isblock, som sågats upp. Någon som tror sig veta?
Förra året – tror jag det var – drabbades Luleå med omnejd av en flera veckor lång period med ovanligt svår ishalka. En stor mängd fallolyckor inträffade. Sjukvårdens resurser för hantering av alla skelettskador räckte inte till. Trots mycket övertid fick man prioritera hårt bland patienterna. En del operationer fick vänta och patienterna skickades hem. Där fick de med hjälp av smärtstillande preparat vara stand bye beredda på snabb inställelse när den ortopediska kirurgin hade tid med deras brutna handleder. Ja, situationen var allt annat än ”fallerian fallera”.
Att förhindra fallolyckor uppmärksammas mer och mer. Förebyggande åtgärder för att undvika att äldre personer med balansproblem skadar sig kan inte nog framhållas. Men även välbalanserade personer bör nog fundera lite på sin personliga säkerhet. Med tanke på det nutida stora utbud av broddar och skodon med inbyggda dubbar är valfriheten omfattande. Att enbart lita till den egna osårbarheten håller som bekant inte.