Motivering:
På min första arbetsplats hade jag en räknesnurra på ena sidan att räkna multiplikation och division på, och en räknemaskin på andra sidan att summera på. Jag fakturerade virke och det var komplicerade beräkningar ibland. Denna artikel får mig att minnas denna svåra första arbetserfarenhet och hur tekniken nu rusat iväg. Det är nog bra att motionera hjärnan ibland också! /Eva Sandström
Egons inlägg är dels en rolig läsning men speglar dessutom den enormt snabba utvecklingen på området kalkylering. Vi som gått en teknisk utbildning har alla använt både räknesticka och dessa gamla räknemaskiner. Igenkänning bland äldre. /Tommy Dahlgren
Dessa apparater fanns för det mesta inne på kassakontoret. Kassören var en mycket betydande person, åtminstone i sina egna ögon.
Även om hans betydelse inte var så betydande måste han behandlas med artighet, vördnad och aktning. Han var den som kunde se till att en tom mage kunde fyllas med mat och inte vara lika tom som plånboken, han kunde betala ut ett förskott. Kassören hade förutom räknemaskin även fadermördare och svalrock.
Svalrocken var en tunn kavaj i satin eller liknande, på sommaren var den ljusgrå och på vintern svart. Ögonen på kassören sade alltid ett barskt ”nej” även om man bara skulle leverera in portföljen med pengar som hämtats på banken. Alla kassörer hade en Odhners räknesnurra utrustad med tre vevar. Allt kunde räknas på den med en massa vevande.
När nyare räknemaskiner kom behölls snurran för att man skulle kunna kontrollera att de nya maskinerna räknade rätt. Troligtvis har den tidens kassörer och räknesnurror försvunnit från vårt penninglösa samhälle.
En annan räkneapparat var räknestickan. Det var mestadels ingenjörer och andra tekniker som använde den. Då kunde följande utspelas i ett konferensrum där man diskuterade investeringar och avskrivningstid:
Rolle som var snabb i huvudräkning och med papper och kunde snabbt säga att det blir 6 år. Överingenjören plockar fram sin räknesticka och nu börjar ett frenetiskt flyttande av stav och slid. Efter en ganska lång stund och noggrann avläsning kommer ett utlåtande att, ”det är något mellan 5,9 och 6,1, vi kan nog säga 6”. Räknestickan dog under 1970-talet då det kom mindre och behändigare fickräknare.
Egon Toft