Den här skolplanschen ur serien Svenska djur trycktes 1927 åt Norstedt & Söner av Victor Petterssons Bokindustri i Stockholm och har hängt på Västra skolan i Nyköping. Bildtexten är kort och gott: Svin. Ett substantiv som är grund för ord som svinaktig (är verkligen grisen det?) och svindyr (trots att bönderna brukar klaga på att de får dåligt betalt för fläsket…)
Man kan undra om 1920-talets barn verkligen behövde titta på en stor och färgglad plansch för att lära sig känna igen leverantören av fläskkotletter och julskinkor. De allra flesta hade nog haft tillfälle att på nära håll studera griskultingar, suggor och galtar. Däremot borde kanske 2010-talets elever få se hur det var på den tiden när grisar levde ganska lyckliga (happy pigs!) istället för att under stordrift växa till sig i smala bås i väntan på slakt. Dessa elever har nog inte heller hört talas om Särimner, galten på Valhall som slaktades varje dag och blev uppäten för att återuppstå nästa morgon.
För den som vill veta mera om grisar (och människor!) rekommenderas George Orwells magnifika bok Djurfarmen från 1945. En strålande drift med diktaturstaten, där de tre präktiga gödgrisarna Snöbollen, Napoleon och Skrikhalsen slåss om makten.
Ett citat ur boken är värt att erinra om: ”Alla djur är jämlika, men några är jämlikare än andra.” Kanske är vissa grisar svinaktiga??