Det finns många käppar på Sörmlands museum men få så vackert formade som den här av tallrot. Vem har stött sig på den? Behövdes den på ålderns höst? Kanske den helt enkelt blev en ”onöda” sedan dess ägare besökt Fredrik August Boltzius, helbrägdagöraren från Värmland, som levde 1836-1910?
Den mannen ansågs kunna bota sjuka genom bland annat handpåläggning, böner och smörjning. Han blev känd över hela landet. I hemmet i Skåre norr om Karlstad, nu museum, står kryckor, käppar och träben som de som blivit friska lämnat efter sig. Där finns även 33 000 tackbrev.
Boltzius reste runt i landet på riktiga undergörarturnéer bland både rika och fattiga. Han besökte också Stockholm, där han måste hyra en lokal för att kunna ta emot sina hjälpsökande. Flera gånger var han på slottet för att be för drottning Sofia, som hade flera krämpor.
Verksamheten drevs helt ideellt, stödd av penninggåvor från välbärgade patienter. Men den var kontroversiell. Den sjukes egen tro på Gud var förutsättningen för att helandet skulle lyckas, menade Boltzius själv. Enligt prästerna var han en bedragare.