Det finaste som finns av stolar är väl en tron – en kungatron. På Stockholms slott i Rikssalen står Silvertronen som var en gåva från Magnus Gabriel de la Gardie till drottning Kristinas kröning 1650. Tronen har gjutna delar av silver på en stomme av trä.
I andra ”ändan” av finhetsgrad är en tron av keramik med vattenspolning. Den första vattentoan konstruerades i England redan 1589 men den blev ingen succé. Den första vattentoan som användes i Sverige var på Västerås stadshotell 1908.
1936 byggdes ett studentbostadshus i Uppsala. Det utrustades med en vattentoalett till varje rum, något som på den tiden var en ofattbar lyx. Huset döptes till Klosettpalatset och räknas till en av de klassiska Uppsalabyggnaderna. Vid invigningen av huset roade sig studenterna med att spola i samtliga toaletter samtidigt. Följden blev en rejäl översvämning i hela huset.
I föremålsarkivet hittade jag ingen vattentoa men väl ett torrdass. Konstruktionen av det ligger verkligen i tiden. Här kan man separera urin från fast avfall. Under hålet står en porslinshink med bärhandtag. På dörrens framsida sitter en porslinsskål med tratt och tio avrinningshål. När dörren stängs leder tratten ner i ett halvmånformat kärl som står framför hinken. I det kärlet samlas urinen upp. Åldern på denna ”tron” är okänd.
Konstruktören av detta torrdass var verkligen framsynt. I många trädgårdstidningar kan man läsa tips om hur man ska utnyttja det såkallade guldvattnet till gödning av trädgårdens växter med gott resultat.