Det föremål jag valde ut i museets samlingar är ett campingset som tillhör det så kallade Eskilstunahemmet. Roger Alderstrand från Eskilstuna har berättat att det använts 1958 på en lång härlig resa längs Sveriges östkust.
Jag har använt ett liknande bord i mitt arbete. På Länsstyrelsen i Nyköping inhandlades för många år sedan ett sånt här set för att göra fältarbetet vid vattenprovtagningar lite trevligare. Förutom att man på det kunde äta sin medhavda matsäck så kunde man utföra en del vattenanalyser på campingbordet. Man kände sig nästan ledig när man var ute med den utrustningen.
En gång användes bordet och stolarna i samband med en utflykt med styrelsen för Nyköpingsåns Vattenvårdsförbund. Vi var i Värmbol utanför Katrineholm vid kommunens dricksvattenintag från Nyköpingsån där. Jag skulle demonstrera hur en analys av syrgashalten i vatten går till. En syreanalys enligt Winkler är som ett trolleritrick!
Först fylls en så kallad winklerflaska med volymen ca 125 ml med provvatten. Vid tillsats av en milliliter av den ena fällningskemikalien händer ingenting. Vid tillsatsen av en ml av den andra kemikalien blir det en hemskt smutsig fällning i vattnet – det ser gäggigt ut. Är den brun är det bra men om den är vit så är det syrefritt! Efter tillsats av en tredje kemikalie blir i bästa fall lösningen gulbrun som konjak. Ju brunare ju mera syre. Tillsats av en fjärde kemikalie ger lösningen en mörkt blå färg. Vid tillsats av en femte kemikalie så blir lösningen helt klar som vatten igen. Visst är det som ett trolleri?! Vattenvårdsförbundets styrelsemedlemmar blev djupt imponerade. Det är genom mätning av åtgången av den femte kemikalien för att göra provet vattenklart igen som syrehalten i proven bestäms.
Den legendariske naturpersonligheten och radiomannen Nils Linnman läste limnologi (sötvattenlära) i Uppsala samma år som jag, 1962. Han gjorde ett radioprogram i samband med sin kurs och han beskrev då just syreanalysen på ett mycket målande sätt.
↧
Ledigt: Campingset i arbete
↧