Som barn tyckte jag det var roligt att gissa gåtor. Den första gåta jag tänkte på när temat föreslogs vid vårt senaste möte var: ”Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren”? Jag tror det var flera i vår grupp som tänkte samma tanke. Klockan som jag valde i samlingarna är en väggpendyl, ett gustavianskt stockholmsarbete av bröderna Johan Magnus och Per Henric Beurling vilka var urmakare i Stockholm åren 1783 till 1806.
Barnens gåtbok av Gertrud Widerberg, illustrerad av Tord Nygren är en trevlig läsning. Barnbarna har lämnat den kvar här hemma. Här några exempel: ”Vilken fågel har det sämsta bordsskicket”? Svar: Spillkråkan! ”Vilka är det mest synd om i skogen”? Svar: Myrstackarna! ”Vem kan ligga ner men ändå gå”? Svar: Klockan! Här kom den igen. Ett exempel till. ”Hur kan man skriva Eva så att det blir likadant vare sig man läser det framlänges eller baklänges” Svar: Madam Adam!
Men det finns andra sorters gåtor också. Det här med mobilt bredband tycker jag är gåtfullt. Visserligen har jag sällsynt dålig täckning här i skogen men att den där lilla vita dosan här på skrivbordet med en liten lysande punkt på har kontakt med en station i Stjärnhov halvannan mil bort det är ju gåtfullt. Det är många ettor och nollor som ska vifta runt i luften. Vill jag ha lite bättre täckning hänger jag ut den vita dosan utanför fönstret.
Några gåtexempel till. ”Vilken fisk ligger på ägg”? Svar: Ansjovis! Eller ”Vad är det för likhet mellan solen och ett fickur”? Svar: Båda går ner i väst! Den här då ”Vad gör en glasmästare när han inte har något glas”? Svar: Han dricker direkt ur flaskan! Slutligen ”Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren”? Svar: Farfar, som fastnat med hängslena i gungstolen!
↧
Gåtor - Vad är det som går och går...
↧