Numera är det väl bara aktiemäklare och bankdirektörer med bonusinkomster som har råd att i Sverige måttbeställa kostymer i kvalitetstyger. Medelsvensson får åka till Thailand eller något annat asiatiskt låglöneland för att ekipera sig på det sättet. Å andra sidan kostar förstås biljetten dit en eller annan veckolön.
Annat var det 1947, då legendariska Börjes Herr- och Gossekipering etablerade sig i källaren på Tullportsgatan 24 i Nyköping. Då kunde till och med unga små gentlemän, som knappt börjat småskolan, på föräldrarnas bekostnad kläs upp med eleganta kostymer (om än i regel med pressvecksförsedda kortbyxor) till släktkalas och skolavslutningar. Självfallet kombinerade med vit skjorta och fluga! 2010-talets knattar torde endast undantagsvis acceptera en dylik klädsel. Ej heller de sjömans- eller flygarkostymer som dagens manliga seniorer med viss fasa minns från sin uppväxt på 1940-talet.
Det gick bra för Börje Ohlsson, som drev butiken tillsammans med hustru Iris. Den 6 mars 1956 flyttade de till nya lokaler på Östra Kyrkogatan 26. Där huserade de fram till 1980 och många är de nyköpingsbor som handlat sina kläder hos Börje. Flertalet dock inte i måttbeställt, utan i välsittande konfektion.
I Raspens lokaler finns en hörna med skyltar och annat trevligt från Börjes kläder. Den som vill veta mer kan skaffa skriften Sörmlandsbygden 1994 och på sid 75 ta del av artikeln ”Börjes – 33 år i herrmodets tjänst”. Där finns bland annat bilden ovan.
↧
Josefines val - Klädstil från 1940-talet
↧