Valet av kloka ord blev för min del: ”Hugg din egen ved så värmer den dej två gånger”! Och i samlingarna hittade jag faktiskt en motorsåg. Det är en blåmålad sak från Jonsereds fabriks AB som inköptes 1966 för 1271,55 kr. År 1954 skapade Jonsered urtypen för dagens moderna motorsågar, världens första enmansmotorsåg.
Själv har jag jobbat med ved för husuppvärmning sedan 1970-talet. Eftersom jag har kunnat hugga veden på egen skog har det varit en lönsam syssla. Fast det är en stor underdrift i klokorden att den värmer bara två gånger.
Det är svettigt att hugga veden i skogen. Och så ska den köras hem till vedbacken. Kapningen till vedkutsar kostar också svett för att inte tala om vedklyvningen. Visserligen har jag en hydraulisk vedklyv – ett hembygge från 1970-talet - med grov hyrdaulkolv och en jättelik yxa påmonterad.
Alltsammans drivs av en elmotor på fem hästkrafter och den väsnas förfärligt, men stark är den! Just nu är det dock fel på vedklyven. Det är något elfel för motorn bara brummar lite när jag försöker starta den. Elektriker är anlitad.
Förr sa man ”Ved ska klyvas före påsk”. Då hinner den ligga på tork under våren och sommaren innan vinterns vedeldning börjar. Om man hinner kan man fälla träden och klyva veden i slutet av året så att veden får torka under vintern då luftfuktigheten är som lägst.
Om man ska trava rå ved i en trave så bör man lägga vedträna med barken nedåt. Lägger man med barken uppåt på en kluven bit bildar barken ett lock över veden. ”Barklocket” hindrar fukten i veden att stiga/dunsta och veden torkar långsammare.
↧
Tema Kloka ord: "Hugg din egen ved så värmer den dej två gånger!"
↧