När jag gick i folkskolan spelade vi ofta vippa och det tyckte vi var väldigt roligt. För att spela vippa behövs två pinnar, en lång (70 cm) och en kort (30 cm), och en sten och så någonstans att spela; en gräsmatta eller grusplan. Platsen man spelar på bör vara hyfsat stor och plan.
Vippa påminner lite om brännboll på så vis att man har ett innelag och ett utelag, men man slipper springa. Ett lag är helst 2 till 4 personer men det går att spela två mot varandra också.
Varje innespelare utför tre olika moment i tur och ordning: 1. Peta, 2. Slå och 3. Vippa. Vid de två första momenten har utelaget flera chanser att slå ut innespelaren. Vid alla tre momenten kan innespelaren bli utslagen genom att missa. När en innespelare blivit utslagen, spelar nästa innespelare tills alla i innelaget spelat och blivit utslagna. Då byter lagen plats.
Att beskriva spelets gång här är inte möjligt. Det blir för mycket text. Men på webben kan man gå in på adressen www.vippa.se. Där får man fram text och bild på hur spelet går till. Jag har också skrivit om vippaspel i en krönika från Björnlunda Hembygdsförening ”Björnlundakrönikan” årgång 8, 1991 – 1992 sid 30 – 33 (www.hembygd.se/sodermanland/bjornlunda).
Vippa spelades förr i olika delar av landet, bland annat i Bergslagen. På Gotland har det spelats mycket vippa. Det finns olika varianter av vippaspel på olika platser. En variant är att man istället för en sten använder en liten grop i marken vid de olika momenten.
Det föremål jag hittade i museets samlingar var en sten av något ädlare slag, jag tror den har suttit i en marmorpelare en gång i tiden. Några lämpliga pinnar hittade jag inte.