Det nya ämnet ”Framtidens museum” innebär att försöka spåna idéer till Södermanlands Museum. Det är kanske lite förmätet att ge idéer till museet utan att veta så mycket om museets förutsättningar men det går ju alltid att fantisera fritt. En metod är också att låna idéer från andra verksamheter på olika platser i världen.
Det första jag kommer att tänka på är ett besök på ett champagnehus i Eperney / Frankrike för några år sedan. Vi skulle under visningsturen åka ned till de gångar under mark som används för lagring av champagne. Vi blev anvisade att gå in i en relativt stor hiss. När hissen startade bad guiden oss att vända oss mot baksidan i hissen. Den visade sig vara en stor glasvägg och vartefter hissen sakta gled nedåt passerade vi ett antal olika scener utanför hissen som beskrev champagnetillverkningen i form av uppbyggda scenografier. Det var som att passera ett större antal skyltfönster – typ NKs julskyltningsfönster - med figurer och utrustning. På det viset blev även transporten ned till källarna en del av informationen. Dessutom var det bra för personer med rörelsehinder. De behövde inte gå omkring för att titta på scenerna.
Ett annat besök som fastnat i minnet är det vid Epcot Center utanför Orlando i Florida. Här fanns bland annat många länder presenterade i form av mer eller mindre spektakulära paviljonger på ett stort område.
Där fanns även en stor glob (spaceship earth) som beskriver mänsklighetens utveckling avseende bland annat kommunikation. Man tar plats i en liten vagn – modell berg- och dalbanevagn – och förs upp till toppen inuti globen. Sedan transporteras man ned utefter en spiralbana. Under nedfärden passeras ett stort antal uppbyggda scener med figurer och material som åskådliggör människans olika utvecklingssteg.
Vad jag vill säga med dessa exempel är att museet förfogar över en stor mängd enskilda föremål, som borde kunna ställas samman till en serie lärorika scener kring olika ämnen. Exempelvis olika aspekter på lantbruket i gamla tider. De olika föremålen placeras då in i sitt sammanhang. Om jag nu får fantisera fritt skulle någon form av transporter kunna stå för en bekväm förflyttning mellan dessa scener, vilket även skulle ge en handikappvänligt museum.
Om man vill spåna ännu längre fram i tiden finns även helt nya ”verktyg” i form av ”virtual reality”. Det borde vara mycket intressant för museet att följa den teknikutvecklingen, som nu sker mycket snabbt....