Vill du ta?
Kommer du ihåg vad det betydde? Jo, att du skulle fortsätta att ta, d.v.s. göra en ny figur med det framsträckta snöret spänt mellan mina händer. Det är en enkel lek. Du behöver bara ha ett hopknutet snöre och sen kan man sätta igång.
Jag lärde mig mönstren av mina lekkamrater och av min mamma. Det är en gammal lek och när den uppkom har jag inte kunnat hitta. Den är spridd över hela världen och enligt Wikipedia har en del av mönstergreppen fått sina namn uppkallade av Navajo-indianerna i Nordafrika.
Våra flickor lekte också ”Ta” med snören på 1980-talet, bland alla andra lekar som att hoppa rep, hoppa hage, hoppa twistband , kasta bollar och mycket mer. Det var lätt att ha ett snöre med sig. Våra barnbarn har också hittat leken och både deras mamma och jag, som är mormor, tycker det är roligt att komma ihåg gamla lekar.
Men vad heter leken egentligen? Den kallas cats cradle på engelska. Efter letande på nätet så hittade vi något som kallades snörlekar. En snörlek leker man parvis, men man kan också göra vissa figurer själv. Genom att använda ett hopknutet snöre som lindas eller träs på fingrarna och handloven kan man med olika trädningar av snöret skapa mönster tillsammans. Vanliga mönster är vaggan, fisk på fat, tekoppen och hagen. Mönstren kan göras samtidigt som man berättar en berättelse, det blir som en illustrerad saga.
För något år sedan satt vi och drack the/kaffe på ett café i Nyköping. Vid grannbordet satt fyra medelålders män. När jag tittade till, hade en av dem tagit fram ett snöre och lindat det om handloven. De prövade att göra några figurer med varierande framgång under det att de skrattade. Jag kunde inte låta bli att kommentera leken. Jag hade inte gjort några mönster med snöre på väldigt länge, men det gick bra när jag prövade. Det som förvånade mig var att våra bordsgrannar som var män lekte med snöret. Det jag kommer ihåg är att det bara var flickor som lekte med snören.
När du läser detta får du gärna höra av dig till museet om du har ett namn på denna snörlek! Det går att fördjupa sig i snörlekar och lära sig fler figurer. Till hjälp finns det en bok som heter Snorelege och är skriven av Camilla Gryski. Genom att googla kan du också hitta anvisningar om hur man kan göra figurer.