I slutet av 70-talet var jag under en kort tid bosatt på Stallbacken i centrala Nyköping. Hyreshusen var nyuppförda med trevliga lägenheter av hög standard. Att bygget föregåtts av en arkeologisk undersökning 1972 – 1973 har jag endast ett diffust minne av. Arkeologi ingick på den tiden inte bland mina primära intresseområden. Efter över 40 år är ämnesområdet fortfarande inte på min topplista men väl i stigande. Väsentliga bidrag på ”intressebrasan” har under årens lopp lämnats av kunniga arbetskamrater. Även den stora undersökningen av kvarteret Åkroken 2010 – 2011 med föredrag och utställningar gav mig en del. Arkeolog Björn Petterssons engagerade genomgång för oss seniorbloggare den 29 januari 2016 ökade definitivt mitt intresse.
När jag ska skriva ett inlägg som detta måste jag googla och riskerar då betydande tidsförluster. Nåja, även om det tar tid lär jag mig en del på vägen. Sålunda vet jag nu att det genomförts ett 10-tal arkeologiska undersökningar i de centrala kvarteren i Nyköping mellan 1924 och 2014. Kv Rådhuset (1962-1963 inför stadshusbygget), Stallbacken och Åkroken är kända exempel på större undersökningar. Jag har också fått ett hum om dendrokronologisk analys. Dess namn, dendro-krono-logi kommer av de grekiska orden för träd, tid och kunskap. Det är en metod att exakt datera trä. Trädens tillväxt är beroende av en mängd faktorer såsom tillgång till näring, ljus och värme. Denna yttrar sig som tillväxt av veden i form av årsringar. Dendrokronologin utnyttjar klimatberoende faktorer såsom sommartemperatur och nederbörd. Metoden har funnits i Sverige i drygt 20 år och bl a bidragit till förståelsen av det tidiga Nyköping. Och dessutom vet man nu att det fanns en stadsbildning vid Nyköpingsån före år 1100. Så det 800-års jubileum som firades med dunder och brak år 1987 vilade, som så många andra dylika fester, på bräcklig grund. Gör om, gör rätt, tänker jag!
Bildens dubbelkam är av ben eller horn och hittades vid undersökningen i kv Stallbacken. Det är ett fynd bland många som indikerar att det fanns en medeltida kamtillverkning i området. Dateringen är osäker men 1200-talet är inte otroligt. Hur som helst är fyndet intressant och kammens dekor imponerar i vart fall på mig.