http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/312240.
En av de viktigaste frågorna i vårt samhälle tycker jag är skolan, utbildning och bildning. Att unga människor ges möjlighet att vara nyfikna och vetgiriga. En omgivning som inspirerar till nya upptäckter leder vidare till ett livslångt lärande.
I Sverige fastställdes Folkskolestadgan 18 juni 1842. Den hade föregåtts av undervisning i olika former i landet och nu fick vi ett enhetligt skolsystem. Folkskolan utvecklades och ersattes under 1970-talet av enhetsskolan och grundskolan som har kompletterats med gymnasiet.
Boken på bilden får representera skolan och alla duktiga lärare som vi mött under åren. Både när vi själva gick i skolan och våra barns lärare. Boken är Realskolans biologibok av Falk, Hammarsten, Linnell, Pehrson och Torgard. På framsidan är det foton av rävar och näckrosor i svartvitt.
Nu undrar ni förstås var temat Eldsjäl kommer in?! Jo, lärare vi kommer ihåg som var eldsjälar för att de inspirerade oss till att lära oss mer. De fick vårt intresse att växa även utanför böckerna och klassrummet. En sådan eldsjäl, som mina barn fick möta på gymnasiet, var biologiläraren Karin Anklev. Karin inspirerade sina elever till att genomföra spännande fördjupningsarbeten både inom Sverige och utomlands. Många av hennes elever fortsatte sedan inom biologiämnet och andra inom närliggande områden.
Nyköpings naturskola startades av Karin för att alla elever i Nyköpings kommun skulle få komma ut till Sävö på lägerskola och jobba i och med naturen. Dessutom var hon med och startade utbildningar för sina kollegor och ett nätverk för diskussion och fortbildning. Karin har haft flera viktiga uppdrag inom Skolverket och Linköpings universitet och fått priser för undervisning i naturvetenskap och biologi. År 2003 blev Gripenskolan blev Årets Vattenskola. År 2011 fick Karin Sörmlandsmedaljen. En riktig Eldsjäl!