Ett vackert dukat bord till nyår ger en riktig högtidskänsla. Denna vackra bordsuppsats är från 1890. Den består av vas och skål av glas, rött, ofärgat och vitt överfång. De är dekorerade i emaljfärger som blomstermotiv. Foten är rund med balusterformade ben. Gravering på foten ”af tacksamma nattvardsbarn 1890”.
Skålen är inköpt från Sten Oskarsson, Nyköping. Den kommer från Råby-Rönö socken där insamling skedde till kyrkoherden kan man anta. 1890 hette han Per Hallgren och en förteckning från konfirmandboken visar att det var 27 konfirmander detta år. 12 flickor och 15 pojkar. De tog nattvarden den 22 juni. Kanske hade kyrkoherden sin vackra skål redan till midsommarfesten.
Till Nyår ska det dukas vackert med linneservetter och vackra glas. Sätt blommor mitt på bordet i denna vackra vas och lägg dignande druvor i skålen och dröm om den ljusnande tid som vi går till mötes. Så länge man får vara frisk så är allt hoppfullt. Det är bra att inte veta vad som väntar. Fast lite får man se fram emot i alla fall. Ett barnbarn ska avsluta studierna i Skottland och vi åker alla över till den stora examenshögtiden. Ska bli spännande.
I vårt avlånga land, längst i norr, ser man inte solen mitt i vintern. I Kiruna är det Middagsmörker från den 10 december till 31 december, huvaligen. Då kan man förstå den kvinna från Gällivare jag hört berättas om, som går upp på Dundret och hälsar solen åter när den kommer. Ett år firade vi nyår i Vemdalsskalet. Fantastisk utsikt och ett sprakande norrsken mitt i natten är vad jag minns mest från den resan. Här i Nyköping började kommunen att bjuda på ett färgsprakande nyårsfyrverkeri någon gång på 1980-talet. Alla vallfärdade till hamnen och Täcka Udden där man kunde beskåda det hela med utsikt över fjärden. Man hade ju förresten betalat skatt och ville se vart pengarna tog vägen, upp i det blå!
Lite reflexioner över det gamla som gått och det nya som kommer.
GOTT NYTT ÅR!