För riktigt länge sedan har Nyköping legat under havsnivån. De högsta punkterna stack över havsytan. Vid Kristi födelse var strandlinjen ca 10 meter högre än nuvarande strandlinje.
Lägen vid vatten var inte attraktiva boendemiljöer tidigare. Där skulle industrier och hamnverksamhet hålla till, de områdena vände staden ryggen till. I närheten av det nya museet har det tidigare varit soptipp. Där huset ska ligga måste marken saneras eftersom det funnits smörjgropar och annan föroreningar som lämnat spår från den tidigare industriverksamheten.
Men alla städer med självaktning och vattenkontakt har sedan flera år tillbaka vänt om. Nu saneras industriområdena för att det ska byggas bostäder med vattenutsikt. Här blir det attraktiva miljöer även för besökare till offentliga institutioner.
Denna vecka träffas företrädare för världens länder för att komma överens om restriktionen som ska minska våra koldioxidutsläpp. Vår kunskap om klimatförändringar har ökat. Enligt forskarna kommer havsnivån att stiga och det kommer även att påverka Nyköping. Nyköpings kommuns Klimatstrategi från 2007 håller på att revideras. Här finns kartor över tätorten med information om var den kommande strandlinjen kommer att gå vid olika tidpunkter när vi blickar framåt. Havsnivån beräknas stiga ca 55 cm fram till 2075-2100. Vid extra belastning som nyligen stormen Gorm åstadkom i Skåne och Halland rör det sig om högre nivåer.
Med god teknik kan en höjd havsnivå kompenseras. För att få en stadig grund för museet kommer ett gediget pålningsarbete genomföras. Första våningen ligger ca två meter över havsnivån. De värdefullaste föremålen kommer att förvaras i förråd på andra våningen. Det är viktigt att världens länder kommer överens om begränsning av koldioxidutsläpp, skövling av skogar och andra negativa klimatåtgärder för att våra strandlinjer inte påverkas alltför snabbt.