I Svenska Familjejournalen band 16 årgång 1877 beskrivs Nyköpings hus omgivningar. Sydost om och nedanför slottet låg den s.k Spelgården, det område som idag benämns Spelhagen. Platsen var skild från slottet genom vallgraven och en kanal som förenades med havet i Svanviken. Spelgården var då en lummig plats där nyköpingsborna samlades för att roa sig med lekar och spel vilket man gjorde så sent som på 1700-talet.
1948 invigde Nyköpings Automobilfabrik sin nya fabrik i Spelhagen och området kom att utvecklas till ett industriområde kompletterat med att Nyköpings kommun använde platsen för avfallshantering från början av 1900-talet till 1950. Både hushållsavfall och avfall från industrier har deponerats i området och det lummiga området blev en plats förorenad med deponigaser, metaller och organiska ämnen. Borta var den lummiga lek- och nöjesparken.
Men nu skriver vi 2000-tal och området ska åter bli en publik plats och som Södermanlands Nyheter skriver i en artikel från november 2014: ”Ett stycke industrihistoria jämnas med marken i Spelhagen, Nyköping. Saab-ANA:s fabrikslokaler är snart ett minne blott för nytt länsmuseum. Om två år ska 320-miljonersmuseet stå klart.” Muséet som åsyftas är Sörmlands muséum som efter många år som husvill ska få nya lokaler 2018.
I gestaltningsprogrammet från 2014 är visionen att det nya muséet ska bli ett öppet hus där många olika människor kan mötas, delta, göra och uppleva och att de nya lokalerna, hela komplexet med hus och torg, ska kännetecknas av att vara välkomnande och spännande, öppet, kul och varmt, skarpt, vasst och utmanande, oväntat, okonventionellt och varierat.
Området åter en plats för människan i centrum och kanske ges också utrymme för lekar och spel som på 1700-talet.