Under seniorbloggarnas besök i Eskilstuna fick vi förutom Retuna även besöka Radermachersmedjorna. Åsa Egeld från Eskilstuna Stadsmuseum gav oss en intressant inblick i historien kring de gamla smedjorna.
Vi fick lära oss att smedjorna byggdes på 1650-talet och var en del av Carl Gustavs stad som Eskilstuna hette på den tiden. Kung Karl X Gustav (som var född på Nyköpingshus) ville anlägga smedjor för klensmide och nuvarande Eskilstuna blev platsen för dessa. Arkitekten som utsågs av kungen var Jean de la Valleé. Han ritade från början en ”stadsplan” med 120 smedjor av sten. Vi vet nu att det bara blev 20 smedjor av trä. Några av dessa finns fortfarande kvar. Kungen behövde en drivkraftig ledare för sina smedjor och blickarna föll på Reinhold Radermacher i Riga.
Han kom från Nederländerna men drev en smides-manufaktur i det dåvarande svenska Livland. Det gick åt en hel del övertalning för att få honom att nappa på projektet i Eskilstuna. Han skulle bland annat få ensamrätt på tillverkning av ett stort antal produkter och efter en tid föll han till föga och antog utmaningen.
Hans privilegier innebar att han kunde tillverka manufakturvaror av järn, koppar och mässing. Det var i princip en massproduktion av exempelis knivar, saxar, synålar, lås och beslag men även lättare vapen och vapendelar. Privilegierna var personliga och de som arbetade där var närmast livegna. Varje smedja hade lärlingar och gesäller inneboende och vi fick också se hur en sådan smedja med bostadsdel kunde se ut.
Utan att fördjupa mig närmare i historien så gjorde Karl den X Gustav och före honom Gustav II Adolf sig kända som krigiska kungar. Därigenom bidrog de även till utvecklingen av stål- och metallindustrin i Sverige under 1600-talet. Karl den X Gustav genom utvecklingen i Eskilstuna, som beskrivits ovan. Gustav II Adolf behövde också både pengar och vapen för sin krigföring. Han var drivande när det gällde att få Willem de Besche och Louis de Geer att ”importera” de erkänt skickliga vallonska järn- och stålarbetarna. Med vallonerna infördes vallonsmidet i Sverige som kom att bli grunden för vår moderna svenska stålindustri. Det är dock en annan historia som förtjänar en egen blogg.