Quantcast
Channel: Seniorbloggen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Byggnad - ”Punkthuset” på Hemgårdsområdet i Nyköping

$
0
0
“SLM 50-822-1 - Murning och gjutning,” Sörmlands museum, http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/332761.

 

År 1949 fick mina föräldrar möjlighet att köpa en insatslägenhet på Ahlbergers väg 6 i Nyköping. Det nybyggda huset kallades  då som nu för ”Punkthuset” och var Nyköpings högsta hus vid den tiden.

 

Vi bodde då omodernt i hörnet av Brunnsgatan och Vattengränd i en mycket gammal och sliten fastighet. Där fanns ingen centralvärme utan köket fick värmas med en vedspis och ett av de två rummen hade en kakelugn. Huset var dessutom i princip oisolerat och mycket otätt. Med andra ord var det kallt på vintern. Toalett för flera familjer fanns i korridoren och dusch/badrum saknades helt. Det var balja på golvet i köket som gällde.

 

Mina föräldrar har efteråt berättat att det var som att komma till himmelriket när vi flyttade in i ”Punkthuset” med centralvärme, toalett och badrum. Ytan var hela 60 m2 fördelat på tre rum. Mina föräldrar tyckte att det var så stort att de kunde hyra ut ett rum. Min far arbetade på F11, så det var flera fältflygare som bodde hos oss innan de kunde få eget boende i Nyköping.

 

Jag var fyra år när vi flyttade till ”Punkthuset” och var van att bo i det mindre huset vid Vattengränd. I det nya huset fanns sex våningar med många dörrar på varje våning. Det var ett problem i början för alla oss barn att hitta rätt lägenhet när vi ville gå hem, så många föräldrar hade märkt ut dörrarna med något färgat band eller annat märke. På så vis hittade vi rätt dörr.

 

Eftersom huset hade hela sex våningar fanns där en hiss, som var en av få hissar i Nyköping vid denna tid. Det innebar att många ”ungdomar” kom från andra delar av staden för att provåka hissen. Portvakten i huset hette Håkansson och bodde på nedersta våningen. Han såg till att dessa ”provåkare” hölls i ”herrans tukt och förmaning”. Hans jobb var att sköta vårt hus samt de sex husen som fanns omkring - inklusive att elda den stora gemensamma kolpannan i källaren. Pannan var av typen fartygspanna. Kol tippades ned till ett förråd i källaren från lastbil via ett schakt i väggen. Därifrån körde portvakten kol till pannan med hjälp av skottkärra och fyllde på i toppen. Jag kan tänka mig att det var hårt arbete dygnet runt på vintern när det var kallt. Dessutom skulle alla trottoarer och gårdar hållas fria från snö. Det skedde med en stor plog som portvakten drog bakom sig med ett rep över axeln. På sommaren klippte han alla gräsmattor och skötte planteringarna. Vår portvakt höll dessutom ordning på oss barn (vi var många) som bodde i husen och såg till att vi skötte oss och inte sprang på gräsmattorna eller tog genvägar genom planteringar och häckar. Men han var en snäll man och vi gillade honom.

 

På bilden ser vi ”Punkthuset” i bakgrunden och byggnation av husen vid Industrigatan i förgrunden. Min mor bodde kvar i huset till sin bortgång år 2000.

 

 

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!